Apa yang menyebabkan kita rugi bila TRAVEL?

Berapa ramai yang pergi melancong sebenarnya tak tahu apa yang die nak daripada melancong? ada yang pergi melancong sebab tengok jiran die pergi melancong. Bila die yang pergi tak dapat kepuasan yang diinginkan.

Akhirnya menyalahkan orang lain ataupun agensi pelancongan yang menjadi punca ketidak puas hatian.

Sebenarnya, sebelum kita pergi melancong atau buat apa sahaja, kita perlu fikirkan apa yang kita nak dapatkan daripada aktiviti tersebut.

Ada yang pergi melancong contohnya ke London sebab nak melawat Emirates stadium sebab dia seorang peminat Arsenal yang tegar.

Ada yang nak pergi melancong sebab nak menghayati keindahan pemandangan alam semula jadi. jadi bila pergi ke tempat-termpat yang banyak seni bina akan membuatkan die tak seronok.

Sebab tu anda perlu setkan apa tujuan anda melancong supaya duit yang dibelanjakan menjamin kepuasan dan keseronokkan.

Perkara pertama yang boleh dibuat adalah menyemak semua kenapa pelanggan tidak mahu membeli atau mengambil servis anda. “Rejection” apa yang diberi? 

“Nanti saya confirmkan semula”

“Saya perlu bincang dengan suami dulu”

“Nak semak tarikh dulu dengan anak-anak”

“Bajet belum ada lagi”

Pernah tak dapat ayat-ayat macam ni. Apa yang boleh disimpulkan adalah mereka tidak percaya anda. Kenapa mereka perlu percaya anda?

Bila dah senaraikan semua ‘Rejection” yang diterima, anda boleh sediakan jawapan yang sepatutnya. Selepas ni bila dapat “rejection” yang sama, anda dah tahu nak balas apa. Mudah bukan?

Yang kedua anda boleh menambah baik skrip jualan. Anda pernah berjumpa dengan agen insurans dimana-mana? apa persamaan mereka? mereka menggunakan skrip jualan yang hampir sama. Cara menegur, cara bercerita dan cara closing yang hampir sama. bermaksud mereka ada skrip jualan yang baik.

Anda dah ada skrip jualan sendiri? kalau belum, kumpulkan team sales anda dan “brainstorm” untuk hasilkan satu skrip jualan yang power!

Apa yang saya boleh kongsikan disini adalah anda perlu hadam dan fahamkan “5 step sales cycle” sebagai panduan untuk hasilkan skrip jualan yang mantap.

 

Tips ketiga adalah, menjaga emosi. kebanyakkan sales person akan rasa demotivated atau “down” bila sales menurun atau tiada sales. Apa yang anda perlu baut adalah tenang dan semak dimana silap dan tidak meratapi kesedihan. Cari kesilapan “kenapa orang tak membeli?” dan cuba fikirkan jalan penyelesaian yang terbaik.

Rancang langkah seterusnya, jangan hanya bergantung dengan satu cara jualan. Cara menjual sebelum raya berbeza dengan cara menjual selepas raya. Sentiasa bersedia dengan Plan A, Plan B, Plan C.

 

Lot A-2-7A, blok A, Ostia Bangi, Seksyen 14, 43650 Bandar Baru Bangi, selangor, Malaysia.

+603 8922 9376 / +601 9667 7637 

HUBUNGI KAMI

Mood Expert Travel & Tours SDN BHD (KPK 9122) – All right reserved